Walk-way Canopy

Status- Completed, 2011

Location- Sunder Nagar, New Delhi

 

The canopy spans the southern edge of a garden, leading form a gate to the front door of a Dentist’s Clinic. The brief -  a canopy to provide shade, from the harsh summer sun, that could be moved away to allow the garden plants more light in the winter months – no columns, that was explicit.

 

The canopy is designed to be manually retractable on a roller assembly. It is suspended overhead with stainless steel cables that almost vanish from sight. A neat, minimal and completely un-obtrusive addition to a carefully nurtured garden.

 

What makes the design and execution special is that almost every single component was a custom  build.  From lathed pulley wheels made with Royal Enfield axel bearings, to the stainless steel ribs, every component was fabricated, barring only the cable and the turn buckles.

sustainable architecture | Interior design | Master planning 

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Hfoa